, , ,

Mic tratat despre perle

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
        Cînd un fir de nisip (sau alt corp neasimilabil) pătrunde în interiorul unei scoici de un anumit tip, organismul acesteia din urmă începe să-l înfăşoare în straturi concentrice de sidef, sfîrşind prin a-l transforma într-o perlă.
        Cînd o nouă idee pătrunde într-un creier, iar acesta nu posedă substanţele necesare pentru asimilarea ei corectă, ideea e tratată ca un corp străin şi restituită omenirii sub formă de perlă.
        Ar fi greşit să se creadă că producţia de perle e un monopol al veleitarilor semidocţi, al corigenţilor şi repetenţilor, adică — vorbind în genere — al inşilor cu o cultură poligonală (vreau să zic nerotunjită). Perle pot produce şi oameni trecuţi cu brio prin cele mai înalte forme de instruire şi chiar încununaţi cu lauri academici. Este adevărat că la ei perlele devin mai rare, dar prin aceasta cu atît mai preţioase.
        Colecţiile de perle au în ţara noastră o tradiţie îndelungată, una dintre cele mai vechi fiind celebrul „dosar" al Junimii. Mai apoi, preocupări similare au manifestat I.L. Caragiale, M. Sadoveanu, G. Călinescu, Al. O. Teodoreanu, Lascăr Sebastian şi mulţi alţii.
        Reproducînd mai jos cîteva extrase din antologia personală, garantez autenticitatea fiecărei piese în parte. Multe dintre ele poartă semnături notorii, pe care însă nu le voi divulga; nu vreau să (mă) supăr pe (cu) nimeni, mai ales în perioada concediilor de vară, cînd apare acest almanah.

LITERATURĂ ROMÂNĂ

        * Prima carte religioasă românească e Psaltirea moromeţiană.
        * Cronicarii sînt primii care scot limba din tiparul cărţilor religioase.
        * Tipătescu dispreţuieşte legea şi dă ordin ca adversarul său politic să fie violat la domiciliu.
        * Ana dansează cu Sămădăul fără ca Ghiţă să-i interzică anumite lucruri pe care Lică şi le permitea asupra ei.
        * Lisandru o iubeşte pe fata săracă pentru cinstea şi acurateţea ei.
        * Carol Davila, părintele cunoscutelor picături ce-i poartă pînă astăzi numele, a mai lăsat posterităţii un fiu, pe dramaturgul Alexandru Davila.
        * Haosul şi dezordinea se împletesc armonios în roman.

ISTORIE

        * La cartierul lui Traian, Maximus a dus numai un cap şi o mînă din corpul celui ce se sinucisese mai înainte de a cădea viu în mîinile subofiţerului de cavalerie roman.
        * La palatul domnesc de pe Podul Mogoşoaiei fusese pus în funcţiune un sistem de alimentare cu apă, inaugurat cu pompă de Gheorghe Bibescu.
        * Irina, nepoata Mariei Brîncoveanu, n-a avut copii cu Grigore Suţu, în saloanele lor avînd loc aproape zilnic serate artistice, literare şi muzicale.
        * Despre d-ra Dily se spune că, deşi venise în Bucureşti pentru o iarnă numai, îndrăgostindu-se de un tînăr boier a rămas în ţară pînă la moarte, dînd naştere unuia din bătrînii noştri generali.

ARTĂ PLASTICĂ, TEATRU, CINEMA

        * Constantin Artachino a avut o apariţie de cometă pe firmamentul artelor plastice, bucurîndu-se de succese timp de aproape 40 de ani.
        * Linia sigură din tablourile Paulei Tudor aduce aminte de vechile icoane pe sticlă din stampa japoneză.
        * Interpretarea lui Hamlet i-a deschis lui Richard Burton calea spre marele ecran, pe a cărui pînză, udată cînd cu lacrimile bucuriei, cînd cu cele ale eşecului, va juca tot felul de roluri.
        * Sergiu Nicolaescu se întoarce acum, cu o mişcare de 360 de grade, spre opera de analiză psihologică.
        * Acţiunea se desfăşoară la începutul veacului, pe o durată de 40 de ani.
        * Cum foarte multe din accidente izvorăsc din excese de viteză, filmele rutiere pedalează şi ele, cu succes, pe această temă.

IMPRESII DE CĂLĂTORIE

        * Holurile şi coridoarele erau transformate în talcioc, unde se comercializau bikini, sutiere, gumă de mestecat, blugi, adidaşi şi alte mărgele.
        * În faţa mea, un tînăr arab înalt şi frumos păstoreşte vreo douăzeci de valize, cinci neveste şi şapte copii, trei băieţi şi două fete.
        * Weimarezii încearcă, şi reuşesc, să facă din Goethe un titan, ceea ce şi este.
        * Mă gîndeam atunci că Infernul lui Dante este un hibrid, o stîrpitură pe lîngă ceea ce se întîmpla pe magistrala care se deschidea ca două coapse fecunde către Milano.
        * La tot pasul, în Istanbul, te întîmpină vestigii datînd din urmă cu 2500 ori 500 de ani, sau făurite în ultimul deceniu.

INFORMAŢII

        * O mare speranţă a Hollywoodului, gravidă în penultima lună, a fost desfiinţată ca organism viu.
        * Locotenentul Greg, care conduce ancheta, a declarat ziariştilor că Liston începuse să se dezbrace cînd a fost surprins de moarte.
        * Un traficant a fost împuşcat mortal într-un bar din Las Vegas, exact cu o jumătate de oră înainte de a fi arestat.
        * Consiliul i-a cerut generalului să demisioneze din proprie iniţiativă.

PUBLICITATE

        * Restaurantele „Popasul căprioarelor" şi „Calul bălan", cu specific autohton, sînt două din tentaţiile staţiunii, iar policlinica balneară oferă eficiente mijloace de tratament.
        * Gustări variate contribuie la menţinerea condiţiei fizice a conducătorilor auto, sporind astfel siguranţa circulaţiei pe şoselele noastre.
        * Developăm şi mărim pentru amatori în alb-negru şi color. Ne deplasăm la domiciliu în judeţ la nunţi şi alte reportaje.

GÎGĂ

        * Un singur lucru poate întrece în importanţă marile realizări ale trecutului: şi mai marile realizări care ar putea să vină.
        * Mintea omenească nu poate concepe distrugerea ca un factor constructiv.
        * Absenţa oricăror deosebiri de vederi ne-a permis să realizăm o identitate de opinii.
        * Stejarii seculari de azi ar fi fost morţi fără rădăcini.
        * Moartea unui geniu produce întotdeauna mai multă vîlvă decît naşterea sa.

(Perpetuum comic ’89, pag. 190)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate