Ţin să vă amintesc (deşi mă îndoiesc că aţi fi putut uita măcar o clipă) că, vinerea trecută, vă vorbeam despre manipularea cărţilor, noua mea îndeletnicire, care permite ignoranţilor dornici a fi suspectaţi că-şi citesc cărţile din bibliotecă să le trateze şi să le maltrateze într-un asemenea mod încît acestea să dea impresia că proprietarul lor le este extrem de devotat. Descriam în prelegerea mea primele trei categorii de manipulare şi promiteam să vă explic în ce constă a patra — Manipularea Superbă sau „Le Traitement Superbe", cum preferăm să o numim noi, tinerii, care ne-am petrecut luna de miere la Paris. Este cea mai costisitoare dintre toate, fireşte, dar e curat chilipir cînd te gîndeşti la prestigiul enorm de care te vei bucura în ochii caraghioşilor tăi amici. Iată şi detaliile:
„Le Traitement Superbe". Fiecare volum va fi manipulat cu maxima seriozitate, mai întîi de un manipulant calificat, după aceea de un manipulant şef care îşi va trece în cont nu mai puţin de 550 ore de manipulare; pasajele adecvate din nu mai puţin de 50% din cărţi vor fi subliniate cu cerneală roşie de cea mai bună calitate iar pe margine va fi notată cîte o expresie corespunzătoare din lista de mai jos:
Vax albina!
Da, aşa e!
Cît adevăr, cît adevăr!
Cu asta nu sînt deloc de acord.
De ce?
Da, dar cf. Homer, Od., iii, 151.
Asta-i bună!
Întocmai, dar Bossuet, în al său „Discours sur l’histoire Universelle", a demonstrat deja acelaşi lucru, oferind explicaţii mult mai convingătoare.
Absurd, absurd!
Bine întors din condei!
Dar, pentru numele lui D-zeu, de ce?
Mi-aduc aminte că sărmanul Joyce îmi spunea exact acelaşi lucru.
Mai e nevoie să adaug că un citat special poate fi obţinut oricînd pentru fondul de Expresii Speciale şi Exclusive? Diferenţa de preţ nu este deloc mare.
Asta, bineînţeles, nu este tot. Ascultaţi:
Pe nu mai puţin de şase volume vor fi înscrise dedicaţii contrafăcute, pline de afecţiune şi recunoştinţă, din partea autorului fiecărei cărţi, de exemplu:
„Ei, prietene, de bine, de rău, am reuşit să ne descurcăm amîndoi. Despre mine se spune că sînt un scriitor bun acum, dar nu am îmbătrînit pînă-ntr-atît încît să uit infinita răbdare cu care mi-ai îndrumat, pe vremuri, paşii şovăielnici pe drumul literaturii. Acceptă, te rog, şi această carte, oricît de modestă ar fi ea, şi crede-mă că rămîn, ca-ntotdeauna, prietenul şi admiratorul tău, George Bernard Shaw."
„Dragă prietene — Nepreţuitele tale sugestii, inestimabilul tău ajutor, ca să nu mai pomenesc de amabilitatea ta, în rescrierea completă a capitolului 3, te îndreptăţesc, fără doar şi poate, să primeşti primul exemplar din „Tess d’Urberville". Din partea vechiului tău prieten Thomas Hardy."
„Lipsit de extraordinara plăcere de a te vedea personal, nu pot decît să-ţi trimit, dragă prietene, acest exemplar din „Negrul de pe Narcissus". Duc dorul companiei tale mai mult decît pot exprima în cuvinte... (semnătură indescifrabilă)."
Sub această dedicaţie, imbecilul care se află în posesia cărţii va trebui să scrie (şi i se va arăta cum, dacă va fi necesar) cuvintele: „Sărmanul Joseph Conrad n-a fost chiar cel mai slab."
Descrierea „Manipulării Superbe", deşi la modul general, mi-a luat mai mult timp decît credeam. De aceea cred că e momentul să mă opresc aici. Oricum, peste o zi sau două sper să vă vorbesc despre scrisorile vechi introduse în unele cărţi, ca semne de carte uitate, fiecare din ele o capodoperă a contrafacerii. Procuraţi-vă cărţile acum!
În româneşte de PETRU IAMANDI
(Perpetuum comic ’89, pag. 229)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu