, ,

Experienţa „pisica neagră”

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
        Vă taie calea o pisică neagră. Mulţi oameni superstiţioşi văd în asta un semn al nenorocirii. E adevărat?
        Un savant trebuie să asculte şi părerile pro şi pe cele contra, să analizeze scrupulos toate argumentele, să elucideze punctele obscure, să efectueze experienţele necesare.
        Unghiul sub care pisica traversează drumul joacă vreun rol? Dacă, spre exemplu, pisica merge de-a lungul drumului, asta, în mod cert, nu anunţă nimic rău. Dar dacă traversează drumul pieziş? Poate atunci nenorocirea care ameninţă (dacă într-adevăr ameninţă) va fi puţin mai mare decît dacă animalul traversează drumul perpendicular? Experienţe minuţioase au permis să se stabilească dependenţa între dimensiunile nenorocirii şi unghiul format de traiectoriile pisicii şi pietonului. Din considerente de simplitate, se poate presupune că dimensiunile nenorocirii trebuie să fie proporţionale cu sinusul unghiului indicat.
        Să luăm un alt caz. Pisica a traversat drumul înaintea ta, a făcut o întoarcere şi a revenit pe urmele ei iniţiale. În acest caz, cele două traversări se anulează şi nu trebuie să credeţi nimic. Sau poate se adună, fără a pierde din vedere sensul şi atunci te aşteaptă o nenorocire dublă.
        Ultima ipoteză trebuie să fie cea bună căci altfel ce nevoie avea pisica să facă naveta asta înaintea pietonului?
        Să ne imaginăm acum situaţia următoare: vezi în depărtare o pisică întorcînd spatele drumului. Este evident că ea vine să traverseze. Dar tu n-ai văzut-o. În acest caz trebuie să te aştepţi la o nenorocire?
        Să admitem acum că pisica a traversat strada în direcţia unei case. Înseamnă oare că oricine se va apropia de casa aceea va păţi un necaz acolo, şi nicăieri în altă parte?
        Vedem adesea cîte un trecător care, zărind o pisică ce vrea să traverseze strada înaintea lui, se grăbeşte s-o depăşească. Să admitem că reuşeşte. Se poate spune c-a evitat necazul? Ce prevesteşte necazul, traversarea propriu-zisă sau dorinţa pisicii de a trece pe cealaltă parte a străzii? Pe un plan mai general: în ce măsură traversarea pisicii exprimă voinţa providenţei şi în ce măsură propria sa voinţă?
        Conform tuturor dovezilor, între cazurile foarte diverse de traversare a străzii de către o pisică neagră, există unele care n-au absolut nimic de zis. Iată un exemplu convingător: pisica trece strada fugind în faţa unui cîine. Conflictul lor nu ameninţă în mod manifest nici un terţ. Aceste cazuri vor complica, desigur, experienţele. Poate că proprietăţile reciproce ale pisicii şi ale omului sînt importante pentru fenomen, nu? Spre exemplu, pisica ta proprie a tăiat strada grăbindu-se spre tine. În aceast caz, desigur, ea nu se află în exerciţiul funcţiunii şi, deci, necazul va fi foarte improbabil.
        Doar examinînd toate aceste aspecte se va putea spune cu certitudine dacă trebuie sau nu să crezi în această prezicere.

În româneşte de DAN BRUDAŞCU

(Perpetuum comic ’89, pag. 252)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate