În blocul nostru locuiau douăsprezece familii. Ciaudhri, proprietarul, ocupa o vilă din apropiere.
Într-o zi a apărut un nou chiriaş. Peste scurt timp am aflat unele amănunte biografice despre acest sahib. La instituţia din oraşul vecin unde lucrase a avut o legătură nepermisă cu o secretară, după care datorită scandalului izbucnit a fost transferat la noi în oraş.
Locuitorii cartierului erau revoltaţi.
— Este inadmisibil! Cartierul nostru se bucură de o reputaţie bună! Sîntem oameni respectabili! Cum de a închiriat proprietarul Ciaudhri locuinţă unui asemenea om imoral! ziceau unii.
— Noi avem soţii şi fiice, ziceau alţii. Cum putem tolera printre noi un om periculos!
Sahib a aflat ce se vorbea despre persoana lui. Pe stradă trecea cu capul în jos şi nu se uita la nimeni. Nimeni nu-l saluta. Eram singurul care se purta normal cu el. Din cînd în cînd mă vizita.
La una din aceste vizite mi-a spus:
— Ştiţi că funcţionarul dumneavoastră frecventează o femeie măritată? Aceea care stă lîngă podul de fier.
Şi capul i s-a ridicat puţin.
După două-trei zile a întrebat:
— Cunoaşteţi povestea văduvei Ciopra? Unul din cei trei bărbaţi cu care se întîlnea în vara aceasta a fost somat să se însoare cu ea, fiindcă ceilalţi doi erau căsătoriţi.
Am văzut că interlocutorul meu a ridicat capul şi mai mult.
După cîteva zile numai mi-a mai relatat cîteva noutăţi. De pildă, că farmacistul Pande pleacă des la un camping cu o călugăriţă.
Sahib a început să umble cu capul sus. Mersul i-a devenit foarte sigur şi elastic. Şi din ce în ce mai multă lume a început să-l salute şi chiar să stea de vorbă cu el. Cînd l-am întrebat de ce nu îşi mută la noi familia din oraşul vecin, mi-a răspuns:
— Unde? În cartierul acesta imoral? Dacă voi găsi un cartier respectabil aduc şi familia.
În româneşte de VITALIE TEODORU
(Perpetuum comic ’91, pag. 201)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu