, ,

Primele depeşe din planeta Maturn

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
PERPETUUM COSMIC

       Reproducem, în exclusivitate pentru PERPETUUM COMIC, primele telegrame transmise de astronautul Argus, pilot al misiunii spaţiale „Colomba", care a descoperit planeta Maturn. Datorită dificultăţilor de transmisie astrală, textele sînt lapidare şi, cum echipajul urmează să revină la baza lui terestră, Icarida, după trimiterea lor la tipar, nu putem oferi, deocamdată, amănunte suplimentare. Aşadar...

KIBINI:
Forţe de intervenţie rapidă

        Aici, Argus! Transmit din atolul Kibini, amplasat în centrul Oceanului Placid, cel mai întins „continent albastru" al planetei Maturn.
        Am călătorit spre atol la bordul rachetei locale „Obuzero" („Albatros") şi, abia debarcaţi pe astrodromul Kibini, am fost întîmpinaţi de ştirea serviciilor meteo despre iminenta declanşare a taifunului „An-Mona". Guvernatorul Tonga Mururoa ne-a explicat că, lăsat în voia lui, uraganul ar fi putut distruge plantaţiile de arbori de cerneală, principala sursă de devize a kibinezilor, iar ploile torenţiale dezlănţuite de „An-Mona" ar fi erodat ireversibil solul fragil al atolului, păgubind amarnic cei 235 de localnici. În această situaţie, autorităţile din Kibini, consultîndu-se cu guvernul central din Zarai, au apelat la Forţa de intervenţie rapidă (T.I.R., după sigla în limba sidera, cea mai răspîndită în Maturn). Combatanţii T.I.R. sînt înalţi experţi puşi sub autoritatea Organizaţiei Statelor Independente Maturna (O.S.I.M.), similară O.N.U. de pe Terra. Ei poartă salopete argintii cu bretele înguste, lejere, să nu le stînjenească mişcările, de unde şi denumirea lor populară „Bretelele verzi" (fără nici o legătură cu faimoasele „Berete verzi", profilate pe intervenţii armate anti-gherilă).
        Sosite, aseară tîrziu, cu fulgeronul, aparat capabil să înconjoare Pămîntul pe la Ecuator în mai puţin de un ceas, „Bretelele verzi", sprijinite de savanţii de pe platforma aeriană „Perssing-2", au reuşit, în cîteva ore, să destrame epicentrul taifunului, atacîndu-l frontal şi în adîncime. În numele kibinezilor, guvernatorul Tongo Mururoa a rugat forţa de intervenţie T.I.R. să rămînă pe atol măcar două zile, dar „Bretelele verzi" au declinat politicos invitaţia, scuzîndu-se că normele lor de conduită le interzic „să stea pe capul altora". Trei membri ai T.I.R. au convenit, totuşi, să zăbovească în Kibini pînă a doua zi, ca să asiste la meciul de fotbal dintre echipa locală „Pitonii" şi „Cobra" din Mările Sudului.

TURBION:
Afacerea „Condorgate"

        Aici, Argus! Marea metropolă din Nayadele de Nord, Turbion, capitala Ţării Cameria, a devenit prada unei violente dispute între parlament şi executiv, urmărită cu adînc interes de întreaga suflare locală.
        Interpreta noastră, Rhea Luz, o tînără cu ochi verzi de pădure şi bucle de aramă, îmbrăcată într-o rochie de „grenada", creaţie la modă a ţesătorilor din Cameria, ne prezenta proiectul de program, cînd la radio s-a anunţat că guvernul va face uz de veto în afacerea „Condorgate". Atraşi de eveniment, am putut afla de la Rhea Luz că mărul discordiei fusese aruncat de Compania pentru Turism Tactic (CONTACT), care comandase societăţii „Benign" proiectul unui avion („Condor", în sidera) de amuzament. Cercetătorii firmei furnizoare au pus, ca atare, la punct o navă, botezată „B-1", avînd cam 99 de cai-putere, la bordul căreia puteau fi instalate furtunuri şi stropitori. Cu ajutorul acestora din urmă, echipajul ar fi putut face mici farse grupurilor de turişti, amuzîndu-i cu o ploicică artificială. Piloţii de pe „B-1" ar mai fi putut arunca sîmburi de fructe sau boabe de piper pe acoperişul caselor în perioada carnavalului, ceea ce, susţinea firma la unison cu instituţia CONTACT, ar fi sporit distracţia, cu efecte îmbucurătoare şi asupra încasărilor. Subcomisia senatorială pentru divertisment public a avizat favorabil proiectul „Glumei zburătoare", dar guvernul federal de la Turbion s-a opus cu toată îndîrjirea. Secretarul de presă al cabinetului a declarat textual: „Dacă acest aeroplan glumeţ s-ar impune, am ajunge, cu vremea să-l folosim nu numai pentru farse de gust îndoielnic între compatrioţi, ci, probabil, şi pe seama unor naţiuni străine, ceea ce ar fi degradant".
        — „B-1" nu va trece, a spus Rhea Luz, pe un ton de verdict.

MONTEGARU: 
Cupă cu cîntec

        Aici, Argus! De la Turbion am fost nevoiţi să luăm un galaxi-taxi spre a prinde finala campionatului planetar de fotbal, programată la Montegaru, în Miruna, adică la o distanţă de 15 mii de kilometri spre sud-vest.
        Oraşul, desfăşurat la poalele munţilor Karagurao, la fel de înalţi ca Himalaya, era deja împărţit în trei tabere. Prima dădea ca sigură victoria echipei din Karmyna, zisă „Clanul vrăjitorilor", care mai cucerise titlul de trei ori. A doua tabără mergea pe mîna „urşilor" din Petunia, „stilişti ai jocului bărbătesc" şi revelaţia calificărilor, în timp ce a treia era nedecisă. Stadionul din Montegaru, avînd o capacitate de 250.000 de locuri numerotate, fusese completat cu patru „tribune volante" şi 63.000 de „paraşute staţionare", dar cererea de bilete rămăsese ofensivă. Trei ediţii speciale ale ziarului „Balonul Magic" prezentau jucătorii şi rezervele, dar taman cînd redactorul-şef al cotidianului sportiv îşi cerea, la televizor, scuze că omisese arbitrii jocului, a intervenit lovitura de traznet: finala trebuia amînată!
        Într-o declaraţie făcută corespondenţilor înmărmuriţi, liderul Federaţiei Maturne de Fotbal, Faultinio Tunaro, a spus, cu o voce sumbră, că decizia fusese luată sub presiunea maselor de spectatori din întreaga planetă, îndeosebi a tinerilor maturni, care nu vroiau să piardă nici în ruptul capului concertul extraordinar al „divinei pianiste Roua Tao", care urma să evolueze sub bagheta celebrului compozitor şi dirijor altin Brayo Thaigama. Ori, concertul şi cupa fuseseră programate, din întîmplare, la aceeaşi oră, ambele fiind radio-televizate (pe canale diferite). Cum concertul nu putea fi reprogramat, artiştii fiind aşteptaţi în alte cincisprezece ţări, în cadrul unui turneu-maraton, a fost amînată finala Cupei.
        Se pare că ştirea nu a dezamăgit suflarea din Montegaru. La căderea nopţii, imediat după anunţarea ei, mari grupuri de fete şi băieţi au format un „lanţ uman" în jurul Palatului de Concerte, cîntînd în cor „Daţi Cupei o şansă..."

GRAMOTONA: 
Parada rachetelor

        Aici, Argus! Exprimîndu-se interesul pentru racheto-experienţele din Gramotona, anunţate de ziarele din Miruna, am fost îndemnaţi să luăm fulgeronul de Okigawa, oraşul de reşedinţă al Asociaţiei pentru Testări Riscante (ASTERISC). Am ajuns destul de repede la Gramotona, care înseamnă „Sprînceană de mărgean", unde am fost întîmpinaţi de profesorul Dubio Delfronte, membru al juriului. Dînsul ne-a explicat că Gramotona este un atol artificial, construit special de ASTERISC, cu trei decenii în urmă, pentru experimentarea mijloacelor balistice de transportare la ţintă.
        Curiozitatea noastră ajunsese la culme, cînd au început testările pe poligon. Primul examen l-a trecut cu succes „Cruza", numită „racheta de alinare", un aparat de vreo zece kilograme, în formă de seringă şi care transportă, cu viteză cosmică, furnituri medicale pentru persoanele în primejdie aflate în locuri greu accesibile. „Cruza" a poposit lin într-un rucsac obişnuit atîrnat pe un cuier. A urmat „Pegas-5", o „misilă fugară" acoperind 10 mii de kilometri în 33 de secunde şi utilizată pentru mesaje urgente scrise. Racheta „Gameloa" („Surpriza") se deplasează spre cabane montane, insule de corali ori aşezări de savană, la cererea iubitorilor de divertisment, ea purtînd un registru variat de cîntece, versuri, aforisme şi vorbe de duh. „Atlas" serveşte la polenizarea artificială pe ogoarele boreale, iar „Alerta-3A" semnalizează marinarilor apropierea furtunii.
        Maturnii mai posedă cam 750 de sisteme de rachete, intercontinentale, pentru transporturi de urgenţă, intermediare, pentru turism şi comerţ, tactice, pentru deplasări rapide pe distanţe mici, „de teatru" pentru turnee artistice, şi multe altele.
        — Dar, am întrebat gazdele, rachete militare, adică de atac sau de apărare, să zicem, nu aveţi?
        Profesorul Dubio Delfronte a reflectat o clipă, înainte de a spune:
        — Ce să facem cu ele?

GIUMBO: 
Ştiri curente

        Aici, Argus! Ca să ajungem la aeroportul Giumbo, am luat un tele-mobil, în care aveam să ascultăm la radio primul buletin de ştiri al zilei. Am reţinut, pe scurt:
        — Grupul de comando „Starmis" a reuşit să tracteze în spaţiul maturn un nou asteroid, bogat în minerale nobile şi utile.
        — Constructorii tunelului sub-oceanic „Torpyla" („Peştera"), lung de 325 de kilometri şi cu 24 piste de circulaţie, au declanşat asaltul final pe ultimii cinci sute de metri.
        — Statele subecuatoriale, care strîng două-trei recolte de cereale pe an, au decis să depună surplusurile la Fondul Internaţional de Rezervă Alimentară (F.I.R.A.), administrat de O.S.I.M.
        — Academia din Norvaldo şi-a cerut public scuze istoricilor din Framinia pentru o inadmisibilă eroare de tipar. În volumul XXV al Tratatului de istorie universală editat la Torvaldo, numele cetăţii legendare framine Gent Iulia fusese transcris într-un singur cuvînt, greşeală socotită „intolerabilă şi indecentă".
        Aici, Argus! Vă mulţumesc pentru recepţie.

(Perpetuum comic ’89, pag. 203)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate