, ,

Cultura la presiune

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
        Cultura poate veni pe cele mai diferite căi. De exemplu, prietena mea Cucusa nu era ceea ce se cheamă o femeie pe care o interesa cultura. Pentru ea nu avea nici cea mai mică importanţă că Pliniu cel Bătrîn a scris o istorie naturală în 37 de volume aproape la sfîrşitul erei noastre sau că Groenlanda este cea mai mare insulă din lume. Ea trăia fericită fără aceste cunoştinţe. Deodată, însă, se deşteptă în ea interesul pentru cultură. Începu să studieze zi şi noapte. O vedeai mereu cu o carte în mînă. Cultura ei creştea ca o enciclopedie. Ştia de toate. De exemplu că guaritoto era o plantă euforbacee din Venezuela; că Agripina cea mică a fost mama lui Nero; ambiţioasă, s-a căsătorit în al Treilea Imperiu cu unchiul ei, împăratul Claudiu, pe care l-a otrăvit pentru a-l sui pe tron pe Nero. Dar acesta, găsind supărătoare tutela ei, puse s-o omoare. Citise cartea lui Tallet, „Curiozităţile istoriei", Vademecum al ministrului Educaţiei şi Enciclopedia Britanica. Singura ei distracţie consta în urmărirea unor programe la TV ca: Scrie şi citeşte; Acum, da; Ştiaţi că...?; Curiozităţi etc. etc. Pe lîngă asta nu-i scăpa nici un cenaclu sau vreo lansare de carte în Obispo şi Bernazza.
        Putem spune că prietena mea, Cucusa, atinsese un înalt grad de cunoştinţe care includeau: sport, ştiinţe, tehnică şi medicină populară. În sfîrşit, ea ştia de toate.
        Cînd o întrebam de unde atîta sete de cultură, Cucusa răspundea scurt şi plină de emoţie:
        — Mă pregătesc pentru a obţine ceea ce îmi doresc cel mai mult pe lume.
        Într-o zi ne-a spus:
        — Acum sînt pregătită.
        Şi duminică seara am văzut-o cum debutează pe micul ecran în programul „Ştiaţi că...?" Se afla acolo, în faţa camerelor de luat vederi, spunîndu-şi prezentatorului numele.
        — Mă numesc Cucusa Perez Perez.
        — O, Cucusa, avem pentru dumneata o întrebare foarte uşoară — îi spuse prezentatorul privind-o zîmbitor. Şi aruncă întrebarea: Spuneţi-ne, din ce se compune o locomotivă electrică?
        Şi Cucusa:
        — Sînt paisprezece...
        — Nici vorbă, acesta este numele unui grup muzical, foarte apreciat desigur...
        Cucusa, imperturbabilă, continuă:
        — Am vrut să spun că sînt 14 componente: Compresor, troleu pantograf, conductă de ventilare, ventilator, fluier, cilindri pneumatici, acumulator, dispozitiv de tracţiune, ax oscilant, roată dinţată elastică, pinioane, roţi, frînă şi faruri.
        Sărind în sus de bucurie, la aflarea veştii atît de aşteptate, Cucusa se înduioşă pînă la lacrimi. Cîştigase Marele premiu: o oală sub presiune fabricată de INPUD—Santa Clara.
        Emoţionat, prezentatorul ceru Cucusei să adreseze telespectatorilor cîteva cuvinte şi ea, cu vocea tremurînd de emoţie, spuse:
        — Le sfătuiesc pe toate gospodinele să-mi urmeze drumul, să studieze şi să-şi încerce norocul la concurs, astfel le va fi mai uşor să obţină o oală sub presiune.

În româneşte de DOINA LINCU

(Perpetuum comic ’89, pag. 232)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate