,

Doriţi să... deveniţi scriitor?

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu

        Dacă sînteţi una dintre persoanele care aveţi atracţie pentru creaţia literară şi tot ce aţi scris pînă acum vi se pare o porcărie, nu vă descurajaţi. Asta li se întîmplă tuturor, la început. Tuturor în afară de mine. De aceea, cu mărinimia care mă caracterizează, vă voi da cîteva sfaturi practice. Nu, nu-mi mulţumiţi, o fac, pur şi simplu, pentru că vreau să evit aceste neplăcute greşeli pe care toţi le fac la început. În afară de mine.
        În legătură cu tema, vă sfătuiesc să vă dedicaţi în primul rînd romanelor despre naufragii.
        Personajele: În romanele cu naufragii puteţi avea unul sau mai multe personaje. Important este să naufragieze. Dacă folosiţi mai multe, ţineţi minte că unul trebuie să fie aproape ca un geniu sau un enciclopedist. Ceilalţi pot fi înapoiaţi mintal. Pentru personajele negative vă recomand canibali sau piraţi. Canibalii trebuie să aibă caracterul criminalilor de război, piraţii trebuie să fie de preferinţă malaezi şi grosolani. Nu introduceţi femei în conflict, pentru ca simpatica maimuţică, pe care, fără îndoială, o vor creşte naufragiaţii, să se simtă utilă.
        Conflictul. Trebuie să înceapă pe mare. Folosiţi de preferinţă corăbii cu pînze, căci nu există nimic mai emoţionant ca aceste strigăte: Jos velele! Lăsaţi priponul! Puteţi scrie orice, chiar dacă nu ştiţi deloc ce înseamnă. Veţi vedea cum cititorii se entuziasmează şi sar în sus de bucurie, chiar dacă ştiu mai puţin decît dumneavoastră.
        Naufragiaţii trebuie să ajungă pe o insulă pustie, căci dacă ar naufragia într-un loc populat n-ar mai avea nici un haz. Pentru mai multă comoditate căutaţi ca pe acea insulă să fi naufragiat cineva înaintea lor. În acest fel personajele dumneavoastră nu vor mai munci, ca nişte condamnaţi, căci vor profita de ceea ce au lăsat predecesorii lor. Nu exageraţi, cum a făcut un prieten al meu, care şi-a lăsat personajele pe o insulă pe care locuiseră muncitorii unui trust de construcţii, astfel încît, cînd au pus piciorul pe ea, naufragiaţii aveau la dispoziţie un bloc cu 12 etaje. Faceţi în aşa fel ca personajele să aibă în preajmă tot felul de plante folositoare: arborele de pîine, arborele de cafea, de fier, de pizza cu marmeladă, de guayaba... Inventaţi fără frică: nici un botanist, în general, nu citeşte acest gen de cărţi şi restul lumii nu va merge pînă la insulă pentru a verifica dacă aceşti arbori există sau nu. Cu animalele faceţi acelaşi lucru. Inventaţi de la tigri stupizi pînă la ferocii mormoloci giganţi.
        Pentru a termina cartea, căutaţi ca personajele dumneavoastră să fi transformat insula pustie într-o ţară înfloritoare, cu economie dezvoltată, cu industrie puternică şi, dacă e posibil, membră a O.N.U.
        Pe scurt, cartea dumneavoastră trebuie să incite la naufragiu, trebuie să fie un imn al dezastrelor marine, o odă a nenororicii, un imn al suferinţei umane. Cu aceste sfaturi nu veţi comite micile greşeli ale oricărui scriitor începător. Veţi fi deasupra acestora. Veţi comite Greşeli Uriaşe. Nu-mi mulţumiţi!

În româneşte de DOINA LINCU

(Perpetuum comic ’88, pag. 206)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate