, ,

Capra cu doi iezi

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
        Erau odată, demult, foarte demult, doi ţărani care erau vecini. Pe unul îl chema Ion şi pe celălalt Gheorghe. Erau oameni nevoiaşi, aveau cîte un petec de pămînt şi cîte o capră. Într-o primăvară, cele două capre au fătat. Capra lui Ion a făcut un ied, iar cea a lui Gheorghe doi iezi. Ion a venit la gard şi l-a interpelat pe vecinul său:
        — Dragă, cum se explică faptul că capra mea (scuzaţi cacofonia, dar n-am încotro) a făcut un ied, iar a ta a făcut doi?
        — Dragă, i-a răspuns Gheorghe, nici eu nu-mi explic fenomenul, dar asta se întîmplă şi la alte animale. Există oi care fată doi miei sau vaci care fac doi viţei, ca să dau doar aceste exemple.
        Ion a plecat în chip evident nemulţumit de răspunsul lui Gheorghe şi nu i-a mai dat bună ziua vreme de o lună. Într-o zi, unul dintre cei doi iezi ai lui Gheorghe a intrat printr-o crăpătură a gardului în grădina lui Ion şi nu s-a mai întors.


        — Dragă, l-a întrebat Gheorghe, ştii ceva despre unul dintre cei doi iezi ai mei?
        — Cum să nu! a răspuns Ion. Întrucît l-am surprins pe teritoriul meu personal, l-am tăiat şi l-am consumat cu prilejul unei cumetrii. L-am făcut la cuptor şi pot să-ţi spun că a fost delicios, ne-am lins pe deşte.
        — Bravo, a zis Gheorghe, dacă tot te-ai decis să comiţi un asemenea gest abominabil, puteai, cel puţin, să-mi dai şi mie o ciosvîrtă sau să mă inviţi la cumetrie.
        — Îmi pare rău, a răspuns Ion, cu evidentă ironie, dar nu mi-a venit ideea.
        — Bine, atunci o să mai stăm de vorbă pe această temă, a zis Gheorghe.
        — Cu plăcere, a scurtat discuţia vecinul Ion.
        Au trecut o lună şi încă o zi şi jumătate şi se întîmplă că iedul lui Ion sare gardul în grădina lui Gheorghe. Ce face Gheorghe? Prinde iedul, îl taie, îl pune pe frigare şi-l mănîncă, după care vine la gard şi-i zice lui Ion, în timp ce-şi lingea degetele cu poftă:
        — Excelent a fost iedul tău. Dar ştii de ce? Pentru că am pus mult cimbru pe el şi pentru că l-am fript la foc mic. Învaţă chestia asta de la mine.
        Ion n-a zis nimic. De fapt, ce putea să zică? Erau unu la unu. Dar sufletul lui clocotea de răzbunare. Vendeta începuse. Aşa se face că, doar după o săptămînă, el sări gardul, în timpul nopţii, se repezi asupra celui de al doilea ied al lui Gheorghe, iedul încercă să behăie (de fapt, mai degrabă iedul mehăie), dar îi dădu cu o substanţă narcotică pe la bot, îl adormi pe loc şi plecă cu el în spinare. A doua zi, cei doi vecini se întîlniră la gard, ca deobicei.
        — Ştii ceva în legătură cu destinul celui de-al doilea ied al meu? a întrebat Gheorghe.
        — Cum să nu?! a răspuns Ion. Pot să te informez că a ieşit din el o pastramă extraordinară. Acum e la afumat. Cînd o fi gata, îţi dau să guşti.
        — Mersi, a zis Gheorghe, nu consum afumături, sufăr cu stomacul.


        Gheorghe n-a dormit o noapte, n-a dormit două, pînă a clocit o idee. Ce şi-a zis el? „Hai să mă răzbun pe capra vecinului". Şi s-a răzbunat. S-a dus noaptea, pe furiş, în curtea rivalului şi i-a tăiat coada caprei. Or, ce are mai mîndru şi mai simbolic o capră decît coada, pe care o ţine întotdeauna în sus, chiar dacă e flămîndă sau bolnavă de rîie?! Lui Ion i-a venit să turbeze. „Dom-le, înţeleg, şi-a zis el în forul lui interior, să tai un animal şi să-l mănînci. Dar să-l mutilezi?! Ăsta e un gest antiuman!" Drept pentru care, în noaptea următoare, i-a tăiat şi el coada caprei lui Gheorghe. Gheorghe, la rîndul lui, s-a enervat şi el şi a procedat în consecinţă: i-a tăiat coarnele cu fierăstrăul caprei vecinului său. Dar ce, faptele s-au oprit aici? Nici vorbă. Cei doi vecini au trecut la represalii reciproce mult mai serioase. Le-au tăiat bietelor capre ugerele, picioarele, le-au jupuit pielea etc., pînă cînd acestea au decedat. Cei doi le-au plîns cu lacrimi şiroaie. Cele două animale le erau dragi, dar nu numai atît: ele le dădeau hrana zilnică, adică laptele. Ion şi Gheorghe s-au întîlnit la gard şi s-au întrebat cu disperare:
        — Ce ne facem?
        — Nu ştiu. O să crăpăm de foame.
        Acum, dumneavoastră o să-mi spuneţi: „Povestea asta o cunoaştem. E veche".
        Ei, şi?!

(Perpetuum comic ’84, pag. 13)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate