, , ,

Cum se bate apa în piuă

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989.

        Toată lumea ştie cum se bate laptele, ca să obţinem lapte bătut, dar puţini ştiu cum se bate apa, în mod ştiinţific, pentru a obţine apă bătută de cea mai bună calitate.
        În primul rînd se cere să dispunem de o piuă şi, bineînţeles, de materia primă necesară, adică de apă. Unii pretind ca de cîte ori încep să bată apa în piuă, să li se dea apă nouă, neîncepută. Eroare gravă. Apa neîncepută prezintă dezavantaje evidente. Nefiind obişnuită cu bătaia, s-ar putea să opună o anumită rezistenţă, să se supere, ba chiar să-şi iasă din fire şi să sară din piuă, stropindu-l pe vorbitor. Dimpotrivă, dacă apa folosită a mai fost o dată sau de mai multe ori bătută, ştiind ce a păţit, va fi mult mal supusă şi mai liniştită, lăsîndu-se molestată fără să crîcnească. Cu cît o vom folosi de mai multe ori, cu atît reuşita va fi mai sigură.
        Trebuie să acordăm, de asemenea, atenţie cantităţii de apă introdusă în piuă. Turnînd prea puţină apă, piua va lucra sub capacitatea proiectată. Prea multă iarăşi nu e bine, fiindcă, la prima lovitură mai puternică dată cu maiul, se va produce o adevărată inundaţie. Nici temperatura apei nu ne este indiferentă, întrucît ştim că, în conformitate cu legile fizicii, prin bătaie, lichidul se încălzeşte, iar la un ritm prea rapid dă în clocot şi riscăm să ne opărim.


        Apa în piuă se poate bate şi de unul singur, însă cel mai bine se bate în colectiv. În atare situaţie, fiecare îşi aşează în faţă piua personală şi, la un semnal, încep să bată toţi deodată, la unison sau într-o ordine dinainte stabilită.
        Începătorilor le atragem în mod serios atenţia să nu se lase înşelaţi de uşurinţa cu care cei experimentaţi, veteranii, reuşesc să execute operaţia în cauză. Aceştia au în spate o pregătire de-o viaţă, au exersat ore în şir, ziua şi noaptea, procedeul amintit. La un începător, orice pripeală poate fi fatală. Sînt cunoscute cazurile unor tineri care, dornici să atingă imediat performanţele cunoscătorilor, au bătut de prima dată apa în piuă prea repede, s-au lăsat furaţi de beţia vitezei şi, pierzînd ritmul, s-au sufocat instantaneu. De aceea, recomandăm începătorilor multă prudenţă, iar pentru a evita riscul îmbolnăvirii, este indicat să poarte, în timpul bătutului, un costum de protecţie, prevăzut cu contacte electrice, menite a le urmări de la distanţă evoluţia pulsului, a tensiunii arteriale, starea ochilor etc.
        Aş putea să vă mai vorbesc mult timp despre acest subiect, pe cît de palpitant, pe atît de vast, dar sînt nevoit să mă întrerup aici, deoarece, lăsîndu-mă furat de expunere, am epuizat tot lichidul din piuă. Din fericire, posed acasă o importantă cantitate de apă bine bătută, aşa că data viitoare voi acţiona cu şi mai multă eficienţă.
        Vă mulţumesc pentru atenţie!

(Perpetuum comic ’83, pag. 182)


Persoane interesate