Luna asta îi facem check-up* lui Cutare...
La prima vedere, pare oarecum comică această înfierbîntare a revistelor ilustrate care, după ce ne-au povestit despre personajele de care se ocupă: ce mănîncă, unde merg în vacanţă, cu cine fac dragoste, ce hobby au, nu mai ştiu cu ce să-şi frămînte mintea şi purced să vorbească despre aparatul lor respirator, despre cel cardiovascular, despre dinţii şi auzul lor, despre procentul de colesterol şi urină.
Chibzuind un timp, mi-am dat seama însă că ideea de a intervieva corpul personajului în chestiune şi nu duhul lui este departe de a fi lipsită de noimă. Asta fiindcă personajele în interviurile tradiţionale sînt cît se poate de abile. De exemplu, este la modă să vorbească rău despre propria lor persoană, dîndu-şi în vileag propriile defecte, mai ales, acelea care provoacă înduioşare. De aceea, se proclamă trîndavi, distraţi, timizi, introvertiţi: ne descriu episoade care le subliniază dărnicia, detaşarea de cele materiale, devoţiunea către muncile constructive, pe scurt, ne oferă despre ei înşişi imaginea pe care şi-o doresc. Ei, vedeţi? Cu check-up nu le merge să trişeze. Deoarece caracterul fiecăruia depinde şi de hormonii proprii, avem aşadar proba-adevăr a acestor portrete fiziologice:
Eu chiar mă gîndesc că check-up-ul public ar trebui să devină obligatoriu pentru toţi oamenii politici. Poate că ajungerea la putere a lui Hitler ar fi fost mai dificilă, dacă s-ar fi publicat că numitul avea sifilis. De asemenea, anumite luări de poziţie ale lui Mussolini ar fi fost mai judicios încadrate, dacă am fi ştiut că dînsul suferea de ulcer la stomac, iar cultul romanilor pentru Iuliu Cezar ar fi avut altă înfăţişare, dacă ar fi fost informaţi că împăratul avea uneori accese de epilepsie.
Despre înălţimea şi greutatea ipotetică a lui Fanfani sîntem informaţi, dar nu cunoaştem procentul său de glucoză; apoi nu ştim nimic nici despre trigliceridele lui Lattanzio; în fine, ne întrebăm îngrijoraţi dacă metabolismul lui Malfatti nu este întîmplător sub nivelul de alarmă.
Scriu ziarele: Deputatul Rossi, 67 ani, trei legislaturi, doi copii, hobby — jocul de popice etc. Dar ar fi mai nimerit să dea amănunte mai interesante, ca de pildă: Deputatul Bianchi, tensiune 16 cu 9, colesterol ridicat, uşoară oboseală a miocardului, urină normală etc.
Am fi mai înţelegători cu aceste personaje, am fi chiar dispuşi să le suportăm, dar am şti cum să ne comportăm faţă de ele la viitoarele alegeri.
În româneşte de VINTILĂ ROBAN
* check-up (eng.) = investigaţie, control medical
(Perpetuum comic ’87, pag. 240)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu