Este un lucru bine ştiut că italienilor le place să cînte. Ceea ce se ştie mai puţin este că Italia se află printre primele în ierarhia producătorilor de casete „pirat", pe care sînt înregistrate şlagăre la modă. 35 la sută din „producţie" este plasată în ţară, iar restul — în străinătate. Această industrie clandestină, pentru că afacerile au luat proporţiile unei veritabile industrii, a stîrnit numeroase scandaluri. Unul dintre ele a izbucnit la Milano, unde a fost descoperit un atelier clandestin de imprimare a casetelor „pirat". Dincolo de o faţadă bandată funcţiona un echipament modern, furnizînd 20.000 de casete pe zi. Beneficii — pe măsură: 150 milioane lire pe lună. Relatînd pe larg această „afacere", ziarul milanez „Corriere della Sera" îi denumeşte pe producătorii susziselor casete „piraţii celor opt note".
* * *
Poetul şi prozatorul spaniol Baltazar Pena are o inspiraţie cu totul şi cu totul specială. El a făcut din Constituţie un poem (la propriu vorbind) de... 1.080 de versuri. Şi-a propus să întreprindă acelaşi „exerciţiu" poetic cu textul legii asupra divorţului. Din succes în succes?! Oricum, e cu totul altceva cînd se desparte omul în versuri..., ar putea spune răuvoitorii. O tempora, o musae!
* * *
Posturile de poliţie din Singapore au primit ordinul să fie cu ochii în patru la fetele... frumoase îmbrăcate „după ultimul jurnal". În oraş activează o bandă de tinere fete care îi acostează pe bărbaţi şi le fură obiectele de preţ, portofelele cu bani. Secţiile de poliţie susţin că aceste fete erau „nadele"' bandelor de borfaşi din aces oraş. Ulterior, ele au hotărît să lucreze pe cont propriu. Emancipare, deh!
* * *
După cum a relatat presa indiană, pescarii dintr-un mic sat situat în apropiere de Madras au scos din apele mării un animal straniu. A fost chiar catalogat în categoria „monştrilor marini": vieţuitoarea cu pricina ar semăna cu un elefant, iar greutatea sa ar fi de aproximativ cinci tone. O echipă de specialişti în faună marină s-a deplasat la faţa locului pentru a stabili dacă este vorba de o specie necunoscută, sau de o... simplă poveste pescărească.
* * *
Un bolnav mental a exploatat haosul provocat de o pană de curent electric, survenită într-o clinică de boli nervoase din Texas (S.U.A.). Nu, nu pentru a părăsi spitalul. El a procedat cu totul altfel: după ce a îmbrăcat un halat alb găsit la îndemînă, bolnavul cu pricina a început să dea ordine personalului dezorientat, care s-a grăbit... să le execute. Abia după ce lucrurile s-au liniştit s-a văzut cine împărţea ordinele. Pare-se, bolnavul nu era atît de nebun.
* * *
Kurt Eriksson, din oraşul suedez Oestersund, a cerut statului olandez „modesta" sumă de 30 miliarde de coroane drept... moştenire! Eriksson pretinde că ar fi descendentul piratului Jonas Berntsson-Lambert, care a trăit în sec. al XVIII-lea şi care a încheiat cu curtea regală de la Haga un acord de partajare a prăzii. „Dar Olanda nu şi-a onorat angajamentul" — susţine Eriksson, care a înaintat nota de plată pentru a fi, totuşi, onorată. Ceea ce mai rămîne de văzut!
* * *
Într-un teatru din oraşul francez Limoge s-au instalat fotolii mai mari decît cele obişnuite, pentru persoanele mai... voluminoase. Preţul biletelor pentru aceste fotolii nu diferă de celelalte şi, ceea ce este mai interesant, biletele pentru ele nu rămîn nevîndute. Dimpotrivă, ele sînt cumpărate cu mult înainte, iar în timpul spectacolelor fotoliile cu pricina nu rămîn niciodată goale.
* * *
Micul orăşel Parma, din statul american Ohio, are ambiţia să devină capitala mondială a liniştii. Un consilier municipal a propus conducerii primăriei să interzică locuitorilor oraşului să crească animale care miaună, latră, ţipă sau emit orice fel de zgomote susceptibile să deranjeze liniştea populaţiei. „Dacă proiectul consilierului va fi adoptat, la Parma se vor auzi muştele zburînd "scrie un ziar local. „Şi aceasta numai în cazul în care o clauză de ultim minut nu va invita aceste insecte să zboare... în linişte".
* * *
Un săptămînal satiric a avut ideea să ceară colaboratorilor săi să răspundă, cît mai original posibil, la întrebarea „Cum se pot cîştiga mulţi bani?" Iată cîteva dintre răspunsurile primite: „Cu ciorapi de nylon. Nu pentru a-i vinde. Pentru a-ţi ascunde faţa cînd dai lovitura la o bancă"; „Să ieşi la plimbare cu cîinele şi să sapi acolo unde animalul nu s-a oprit să adulmece. După cum se ştie, banii nu au miros"; „Nu am nici cea mar mică idee. Dacă aş şti cum să cîştig mulţi bani, nu mi-aş pierde vremea scriind prostii".
Culese de EUGENIA MARINESCU
(Perpetuum comic ’88, pag. 254)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu