Nu le-am inventat noi (pc87)

URZICA - Revistă de satiră şi umor românesc şi universal editată în România în perioada comunistă între 1949-1989. Trimiteţi-ne un comentariu
        Potrivit publicaţiei „Weekend", un înalt personaj din cadru! Ministerului Educaţiei Naţionale al Marii Britanii a propus o nouă metodă de verificare a asiduităţii elevilor. Respectivul consideră, astfel, că, dacă elevul are capul înclinat într-un unghi de 45 de grade, aceasta este un semn că el îşi ascultă profesorul cu atenţie. Dacă unghiul este mai ascuţit, înseamnă că elevul somnolează. Iar dacă, în bănci, copiii stau cu capetele date pe spate, înseamnă că ei nu apreciază de fel ceea ce li se spune de la catedră. Este obtuz... unghiul?

* * *

        „Frankfurter Rundschau" publica recent o informaţie greu de crezut în zilele noastre. Şi totuşi... Am aflat, astfel, că, la Texas City (SUA), un grup de fanatici a calificat celebra poveste „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" drept „diabolică". Mai mult, a cerut ca această carte pentru copii să fie distrusă!

* * *

        Tragica poveste de dragoste a lui Romeo şi a Julietei sale, istorisită lumii întregi — acum patru secole — de Williamm Shakespeare, continuă să emoţioneze şi astăzi oamenii. Mai mult chiar, exista suflete triste care doresc să fie consolate de... personajele celebrei tragedii. Municipalitatea din Verona primeşte sute de scrisori adresate lui Romeo şi Julietei, în care autorii îşi povestesc propriile nefericiri sau supărări în dragoste. După cum scrie ziarul spaniol „El Pais", un funcţionar al municipalităţii răspunde cu conştiinciozitate la fiecare scrisoare. Pe post de Romeo sau de Julieta?

* * *

        De aproape 110 ani de cînd există, „Bohemian Club", din care fac parte reprezentanţi ai înaltei societăţi americane, se încăpăţînează să nu angajeze femei în personalul său de serviciu. Motivul? Multor „bohemieni" le place să se plimbe în incinta clubului... în cea mai lejeră ţinută cu putinţă. Comisia californiană însărcinată cu lupta împotriva discriminării în muncă a căutat să respingă acest „argument". Într-o rezoluţie de 75 de pagini, ea subliniază, între altele: „Faptul că membrii clubului doresc să se plimbe fără vestminte nu are nimic statutar. Dreptul la izolare nu presupune că membrii clubului pot să se dezbrace în detrimentul dreptului altuia de a ocupa un loc de muncă". Ziarul „Times", care a făcut cunoscut „faptul", nu a precizat cine i l-a adus la cunoştinţă, nici dacă „bohemienii" au renunţat la „drepturile" lor cutumiare.

* * *

        O şcoală speciala, denumită de proprietarul său, J. Werner, „Eton pentru cîini", a fost deschisă de curînd în R.F. Germania. Eton este, după cum se ştie, o tradiţională instituţie şcolară destinată tinerilor aristocraţi englezi. Instruirea unui membru al aristocraţiei canine vest germane îl costă pe stăpînul privilegiatului animal 440 mărci pe săptămînă. J. Werner şi 14 profesori îşi învaţă „discipolii" cum să se comporte în restaurante, hoteluri, în maşină, la bordul unui iaht, sau atunci cînd stăpînul merge la manej pentru o partidă de călărie. „Cursurile" o dată terminate, fiecare „elev" primeşte o diplomă cu fotografia... merituosului absolvent. De cîini cu „manieră" era nevoie!

* * *

        Fermierul Alberi Barber, din comitatul Yorkshire, în nordul Marii Britanii, era convins că în grădina lui cu cartofi au aterizat... marţienii. Un obiect de formă plată emana o lumină puternică şi semnale „bip-bip" puternice, potrivit canoanelor clasice ale literaturii ştiinţifico-fantastice. Uimit de această descoperire, Barber a chemat poliţia. Sosiţi la faţa locului, oamenii ordinii au constatat că era vorba de o... cască vopsită cu o substanţă fosforescentă, aşezată pe o piatră de moară. Alături, un emiţător de cea mai terestră provenienţă emitea semnale misterioase. Fusese gluma unui vecin.

* * *

        Buletinul de informaţii „Bote vom Untersee", care apare în localitatea elveţiană Stein, a publicat acest insolit anunţ: „Dat fiind că o parte din persoanele prezente la căsătoria lui R.P. Schreier nu au putut pătrunde în biserică şi au fost nevoite să rămînă afară, ceremonia nupţială, cu consimţămîntul tinerilor miri, va fi repetată miercuri seară, la ora 17". O nuntă cu bis mai rar poate fi văzută!...

* * *

        În apropiere de Caltanisetta, în Sicilia, au fost descoperite o străveche necropolă şi o capelă. De îndată, vajnicii „tombaroli" — specialişti în jefuirea mormintelor — s-au repezit asupra noii prăzi. Numai că, de data aceasta, au făcut-o prea de oaie, depăşind limitele îndeobşte admise de carabinieri şi autorităţile locale. Ce anume s-a întîmplat? Utilizînd un boldozer, „tombaroli" au operat, ce e drept, mai repede, dar au trezit şi îndoielile sus-ziselor autorităţi. Ele şi-au ieşit din tradiţionala inerţie şi au predat ruinele... în mîinile arheologilor.

* * *

        După ce a vizionat o emisiune consacrată „campionilor" consemnaţi de binecunoscuta carte a recordurilor, „Guiness" tînăra canadiană Sandy Pennock a hotărît să-şi adauge numele pe lista respectivă, a „recordmanilor", i-am zice noi. Pentru aceasta şi-a ales şi domeniul de „performanţă": parcurgerea (stilul „tîrîş") a distanţei de 200 km dintre Edmonton şi Calgary, în 10 zile. Zis, dar nu şi făcut: tînăra candidată la „Guiness Book" s-a oprit după primii... 2500 de metri. De, nu oricui îi este dată „nemurirea"...

* * *

        Publicaţia elveţiană „Weltwoche-Magazin" a inserat recent în paginile sale un interviu acordat de un ofiţer american. Printre altele, acesta a declarat: „Noi ne-am făcut o idee destul de netă despre viitorul război, dar nu ştim pînă la ce punct este exactă". Mai este nevoie de comentarii?!

* * *

        La o recentă paradă a modei prezentată la Los Angeles, în faţa publicului s-au perindat manechine îmbracate cu veste protectoare împotriva gloanţelor, de diverse forme şi culori. Au fost prezentate şi accesorii „asortate" unor atari veşminte — de pildă, un aparat în formă de brăţară, care-i permite posesorului să provoace un şoc electric gangsterului ce s-ar încumeta să-l atace. Pentru persoanele bogate, a fost prezentat un „super-automobil". Blindată şi dotată cu puternice paraşocuri, această fortăreaţă pe patru roţi are chiar şi ambrazuri pentru a se trage asupra eventualilor atacanţi. Portbagajul poate ejecta gaz lacrimogen sau ulei pentru debarasarea de urmăritori. Îmbrăcăminte, accesorii şi automobile à la James Bond, conform unui anume soi de modă în Occident.

* * *

        Pia Curioni, pînă nu demult o anonimă locuitoare a provinciei italiene Novara, a devenit peste noapte celebră. Nu singură, ci împreună cu Fulvio Cerutti, cu care s-a căsătorit legitim. Ce a stîrnit interesul într-un banal mariaj? Diferenţa de vîrsta dintre proaspeţii însurăţei: 65 de ani. „Pia îmi place mai mult decît fetişcanele de 20 de ani", a afirmat soţul, care are 19. Nici soţia, la cei 84 de ani ai ei nu se plînge: se va numi „doamna marchiză", alături de junele ei soţ, care este marchiz. În ceea ce-l priveşte pe acesta, el a devenit stăpînul unei frumoase proprietăţi funciare.

* * *

        Un bolnav mental a exploatat haosul provocat de o pană de curent electric, survenita într-o clinică de boli nervoase din Texas (SUA). Nu, nu pentru a părăsi spitalul. El a procedat cu totul altfel: după ce a îmbrăcat un halat alb găsit la îndemînă, a început să dea ordine personalului dezorientat, care s-a grăbit... să le execute. După ce lucrurile s-au liniştit şi s-a văzut cine împărţea ordinele, administraţia clinicii s-a văzut nevoită să recunoască faptul că bolnavul dispune de certe daruri organizatorice. Nu este deci atît de nebun?!

* * *

        Proprietarul unui hotel parizian a introdus o inovaţie în branşă, autorizîndu-şi clienţii să aducă cu ei şi cîini. Aceasta pentru că, după cum indică un aviz afişat în holul hotelului, cîinii nu-şi lustruiesc pantofii cu draperiile, nu se şterg pe faţa de masă, nu colecţionează linguriţe, nu iau prosoapele sau şerveţelele ca suvenir, sînt gentili cu oamenii de serviciu şi nu aduc cu ei... decît clienţi buni.

* * *

        Lucrurile s-au petrecut la Casoria, în apropiere de Neapole. O patrulă a poliţiei tocmai verifica un depozit de gaz lichefiat, pentru a se asigura că este bine păzit. Nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor cînd, intrînd pe poarta depozitului, au fost întîmpinaţi de răgetele a doi lei. Paznicul a declarat că i-a cumpărat ieftin (un adevărat chilipir!) de la un circ, i-a hrănit şi chiar i-a dresat. El şi-a instalat leii într-o cabană, în apropiere de depozit, sperînd că îi vor fi de mare ajutor în asigurarea pazei. De aceea a şi fost prea puţin satisfăcut, cînd poliţiştii i-au cerut să ducă uriaşele feline la cea mai apropiată grădină zoologică.

* * *

        Canadiana Phyllis Moselle mizează pe vanitatea omenească. Ea conduce „Registrul internaţional al stelelor", care îşi are sediul la Toronto şi filiale la New York şi, respectiv, Paris. Pentru „modesta" sumă de 35 dolari, firma amintită „botează" o stea cu numele clientului cu aspiraţii... cosmice. Pentru a consfinţi acest „act", acesta primeşte un „certificat" şi o hartă celestă pe care figurează steaua „sa". Afacerea se dovedeşte cît se poate de prosperă: 70.000 de persoane au decis să devină, astfel, celebre şi „eterne". Or, 70.000 înmulţit cu 35! Şi cum creduli sînt încă mulţi...

* * *

        Un nou record mondial a fost stabilit de englezul Alan Andrews, care a rămas culcat timp de 273 de ore pe un pat acoperit cu 500 de cuie, lungi de 15 cm şi cu vîrfurile îndreptate în sus, fireşte. Logodnica „recordmanului" a petrecut alături de el „doar" 34 de ore, în condiţii similare. Ea deţine, de altfel, recordul la „categoria"... femei.

Culese de EUGENIA MARINESCU

(Perpetuum comic ’87, pag. 43)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate